Coraz więcej Polaków zamawia jedzenie na wynos
Polacy docenili prostotę i oszczędność czasu gwarantowaną przez jedzenie z dostawą. Szczególnie w porze lunchowej, gdy albo brakuje czasu na wyjście do restauracji, albo ochoty.
Każdy z nas ma czasami ochotę zamówić jedzenie z dostawą do domu i bez wcześniejszych przygotowań cieszyć się smakiem ulubionych potraw.
Jedzenie na wynos – Popularność tej opcji posiada swoich zwolenników nie tylko wśród osób nieprzepadających za gotowaniem, ale również tych lubiących spędzać czas w kuchni. Pyszne jedzenie pozwala zapomnieć o ciężkim dniu – ukochane smaki przywołują pozytywne wspomnienia, a apetyczny zapach preferowanych posiłków posiada kojące właściwości.
Każda restauracja oferuje zróżnicowane menu i stara się trafić w odmienne gusta klientów.
Popularność i zalety jedzenia z dostawą do domu
Przyczyny, dla których lubimy zamawiać jedzenie na dowóz, są różne.
Zawsze jednak pragniemy zjeść coś dobrego coś na co mamy ochotę cieszyć się smakiem i czerpać prawdziwą radość ze spożywanych posiłków.
Wśród wielu zalet korzystania z oferty lokali dostarczających serwowane potrawy bezpośrednio do domu najczęściej wymienia się:
- Oszczędność czasu – Cenny czas możemy przeznaczyć na odpoczynek; nie musimy również martwić się o wcześniejsze przygotowanie składników potrzebnych do przyrządzenia danego posiłku,
- Wygoda – w każdej chwili możemy zjeść to, na co mamy ochotę bez wychodzenia na dwór (wskazane rozwiązanie okazuje się szczególnie przydatne, kiedy na zewnątrz pada, wieje i jest zimno),
- Odkrywanie nowych Smaków- możliwość poznawania nowych smaków każda restauracja posiada swoje menu – która serwuje znane potrawy w ciekawych odsłonach, nowe nietypowe połączenia różnych smaków, dzięki czemu doświadczamy niezapomnianych doznań kulinarnych
- Zdrowa urozmaicona dieta – szansę na urozmaicenie codziennej diety (zamawianie potraw, których nie lubimy lub nie umiemy przygotować sami, w prosty sposób wzbogaca nasze menu),
- Sytuacja awaryjna – ratunek w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych (ale również tej zaplanowanej – w końcu nie każdy ma czas gotować).
Ponadto do zwiększenia popularności zamówień jedzenia na wynos tej formy przyczyniła się dużej mierze obecnie panująca epidemia COVID-19
Rozprzestrzeniająca się epidemia wirusa zmusiła wiele krajów (w tym również Polskę) do wprowadzenia obostrzeń i „zamrażania” sporej ilości działalności. Do zamknięcia zostało zmuszonych m.in. wiele pubów oraz restauracji. Dodatkowo sami Klienci zmuszeni zostali do zostawania w domach, przez co musieli zacząć częściej korzystać usług online takich jak zakupy w sklepach internetowych czy też właśnie zamawianie jedzenia na wynos przez internet bądź telefon.
Wiele z nich, aby móc dotrzeć do Klienta, zaczęło im oferować możliwość zamówienia jedzenia na wynos, chociaż z powodu cięć personelu wielu uznało to również za problem, przez brak możliwości nadążenia za zapotrzebowaniem Klientów, którzy chcieli skorzystać z tej opcji zamawiania jedzenia. Należało również wprowadzić rygorystyczne środki bezpieczeństwa, aby upewnić się, że żywność jest przekazywana na bezpieczną odległość lub dla tych, którzy dostarczają, jedzenie na wynos. Miało być ono zapakowane w pudełko bądź pudełka w zależności od ilości zamówień i jego formy oraz pozostawione na wyciągnięcie ręki Klienta.